Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

O νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ: «Αρχή ενός κινήματος κατά της λιτότητας ανατέλλει παντού»




Νέος πρόεδρος της Γαλλίας είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 51,67% των ψήφων, έναντι 48,33% που συγκεντρώνει ο αντίπαλος του, Νικολά Σαρκοζί. 

Ο Ολάντ γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας από το 1996 και η εκλογή του σηματοδοτεί μια αλλαγή στροφής σε όλη την Ευρώπη.



Γίνεται ο μοναδικός Σοσιαλιστής ηγέτης μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας. Ο ηττημένος Νικολά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του, συνεχάρη τον νικητή και δήλωσε ότι παραιτείται από την πολιτική. Οι οπαδοί του Ολάντ ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο ρίχνει «γέφυρες», με την Άγκελα Μέρκελ να συγχαίρει τηλεφωνικά τον Σοσιαλιστή πρόεδρο. «Προάγγελο αλλαγών» βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Ολάντ: «Αρχή ενός κινήματος που ανατέλλει παντού»
Την «αρχή ενός κινήματος που ανατέλλει παντού στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο» διαπίστωσε αναφορικά με τη νίκη του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας απόψε σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στη Βαστίλη...

«Να θυμάστε για πάντα αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση της Βασίλης επειδή θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους λαούς σε όλη την Ευρώπη για την αλλαγή» συνέχισε, με φωνή βραχνή από την κούραση, υποσχόμενος ότι «θα τελειώσει με τη λιτότητα».



Ο Ολάντ, που συνοδευόταν από τη σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ, γιόρτασε τη νίκη του στην ίδια πλατεία όπου, πριν από 31 χρόνια, είχε πανηγυρίσει τη νίκη του πρώτου Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν.

Στην ομιλία του αμέσως μετά την εκλογή του στην Τουλ, ο Ολάντ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ότι θα κρατήσει τις υποσχέσεις του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, στήριξη της παιδείας, αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορισμό του ελλείμματος και κυρίως επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με στόχο την ανάπτυξη. Δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να απευθύνει «δημοκρατικό χαιρετισμό» στον Νικολά Σαρκοζί για τα πέντε χρόνια της θητείας του. «Αξίζει τον σεβασμό μας» υποστήριξε.

Συγχαρητήρια και πρόσκληση από Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε χθες ότι προσκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ, νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, να επισκεφτεί το Βερολίνο όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στο Βερολίνο.

«Προσκάλεσε τον εκλεγμένο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να την επισκεφθεί στο Βερολίνο, το ταχύτερο δυνατόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του» ανέφερε η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας. «Αμφότεροι συμφωνούν για την σπουδαιότητα των στενών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία και αντάλλαξαν την διαβεβαίωση ότι φιλοδοξούν να έχουν μια καλή συνεργασία με εμπιστοσύνη» σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεξιού πολιτικού της συμμάχου. Είχε αρνηθεί να συναντηθεί προεκλογικά με τον Ολάντ, ο οποίος δήλωνε ότι αντιτίθεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

«Η προσωπική μου επιθυμία, όπως και εκείνη της ιταλικής κυβέρνησης, είναι να συνεργασθούμε στενά με την Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με στόχο μια όλο και πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο και πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» τόνισε από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
«Η νίκη του Ολάντ είναι μια καλή είδηση για την Ευρώπη και μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να σπάσει ο καταστροφικός κύκλος των δεξιών κυβερνήσεων και για να μπει ένας φραγμός στον άνεμο λαϊκισμού που άρχισε να πνέει στην Ευρώπη», σημείωσε από την πλευρά του, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε αργά χθες στον νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για διμερή συνάντηση, πριν από τις συνόδους κορυφής της G8 και του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ.

Αλλαγή πορείας βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας θα σημάνει για την Ευρώπη μία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κρίσης, κυρίως ως προς την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου.
Στη Γερμανία, η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο «σημείο καμπής, κυρίως για την Άγκελα Μέρκελ», κήρυκα της πολιτικής της λιτότητας ως απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της προς τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η βερολινέζικη Tagesspiegel θεωρεί ότι η Γαλλία «θα εγκαταλείψει συμβολικά την Βόρεια για τη Νότια Ευρώπη ως προς τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας». Ωστόσο για την Stuttgarter Zeitung, η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη γερμανική θέση ως προς τη λιτότητα.


Τον Σαρκοζί αποχαιρετά η Monde

Για τη βρετανική εφημερίδα The Independent, η νίκη του Ολάντ «αναγγέλλει μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία θα δραστηριοποιηθεί στον κόσμο». «Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί» σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου. Την ίδια ώρα, ηGuardian αναφέρει ότι ο Φρανσουά Ολάντ, «αναλαμβάνει την εξουσία στη Γαλλία, ανατρέποντας την δεξιά και ξενοφοβική στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική».

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει» τονίζει η ιταλική εφημερίδα La Stampa. «Θα δούμε πώς ο Ολάντ θα τηρήσει την υπόσχεσή του για τροποποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» αναφέρει η εφημερίδα. «Στροφή της Γαλλίας προς τ' αριστερά» γράφει ηCorriere della Sera. Η «Γαλλία γυρίζει σελίδα» είναι ο τίτλος της ιταλικής, La Repubblica.Σύμφωνα με την οικονομική Il Sole 24 Ore, ο Ολάντ είναι «ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης, ένας ήρεμος άνθρωπος, που θέλει να κάνει αλλαγές χωρίς ανατροπές».

Η ισπανική El Pais γράφει ότι «η αριστερά αναγεννήθηκε στις 6 Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του Ολάντ «ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη Γαλλία και την Ευρώπη», κυρίως τερματίζοντας το «διευθυντήριο που ονομαζόταν Μερκοζί». Σύμφωνα με την καταλανική El Periodico, «η έλευση του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανοίγει ένα νέο στάδιο στην ευρωπαϊκή πολιτική».



Σε όλη τη Γαλλία μια ιστορική στιγμή γράφει η Liberation
Η βελγική Le Soir προειδοποιεί ότι «μετά τη δοκιμασία της κατάκτησης, έρχεται η δοκιμασία της εξουσίας. Ο νικητής δεν θα έχει περίοδο χάριτος». Την άποψη συμμερίζεται και η Libre Belgique, η οποία θεωρεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ οφείλει εν μέρει την εκλογή του στην απόρριψη της προσωπικότητας του Νικολά Σαρκοζί.

*από το:
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου