Εφημερίδα χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε έντυπη περιοδική έκδοση της οποίας η περιεχόμενη ύλη αφορά κατά πλειονότητα ειδησεογραφία τρεχόντων γεγονότων της περιόδου στην οποία εκδίδεται (ημερήσια, εβδομαδιαία κ.λπ.). Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά από το έντυπο περιοδικό. Το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών ονομάζεται γενικότερα Τύπος διακρινόμενος ανάλογα σε "ημερήσιο τύπο", "εβδομαδιαίο τύπο" κ.λπ. ή "περιοδικό τύπο", ειδικότερα για τα περιοδικά. Οι εφημερίδες, όπως ομοίως και τα περιοδικά συγκαταλέγονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σήμερα με την ηλεκτρονική τεχνολογική εξέλιξη απαντάται και το είδος της "ηλεκτρονικής εφημερίδας". Οι εφημερίδες απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών είτε με ειδησεογραφία γενικού περιεχομένου είτε ειδικού, λαμβάνοντας ανάλογους χαρακτηρισμούς, π.χ. πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές κ.λπ. [Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια]

"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος........

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη.............Νίκος Μπελογιάννης

Μετάφραση (Translate)

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Έκκληση για συμπαράταξη της Αριστεράς από 41 προσωπικότητες του χώρου

Έκκληση για συμπαράταξη της Αριστεράς απευθύνουν 41 προσωπικότητες του χώρου
Έκκληση για συμπαράταξη της Αριστεράς απηύθυναν 41 προσωπικότητες της Αριστεράς, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και άλλοι. 
Όπως αναφέρουν, «η υποστήριξη και αποδοχή της πρότασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς όχι μόνο δεν καλλιεργεί ‘κοινοβουλευτικές αυταπάτες’, αλλά ανταποκρίνεται στην αδήριτη ανάγκη για μια αριστερή διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων». Σύμφωνα με τους συγγραφείς της ανακοίνωσης, δεν διαγράφονται οι «σοβαρές πολιτικές διαφορές που έχουν οι σχηματισμοί της αριστεράς», ωστόσο «αν κι αυτή τη φορά απογοητεύσουμε τους απλούς πολίτες, ανοίγουμε το δρόμο για την πλήρη επικράτηση των πλιατσικολόγων δανειστών μας, που με τη σύμπραξη των εταίρων του δικομματισμού, της ακροδεξιάς και των αφορολόγητων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, αντιγράφουν -και δυστυχώς όχι ως φάρσα- τις εγκληματικές μεθόδους του μεσοπολέμου».

Αναλυτικά η επιστολή: 
«Τα τελευταία 38 χρόνια, τα λεγόμενα μεταπολιτευτικά, ως αριστεροί πολίτες, με διακριτή την αντίθεσή μας στις συντηρητικές πολιτικές -υποπροϊόντα της χουντικής εφταετίας- βιώσαμε περιόδους προσέγγισης των προοδευτικών κομματικών σχηματισμών αλλά και -κυρίως- απίστευτης απόκλισης με ανιστόρητες υπεκφυγές.
Σήμερα, με ορατό τον κίνδυνο η «συντεταγμένη» χρεοκοπία να εξελιχτεί σε σαράντα μέρες σε άτακτη και δολοφονική κατάρρευση για τους ασθενέστερους οικονομικά συνέλληνες, είναι εντελώς αναντίστοιχη η όποια εμμονή σε δογματικές περιχαρακώσεις, όταν ήδη ενάμιση εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι ή είμαστε στην ανεργία και σχεδόν ο μισός πληθυσμός στα όρια της εξαθλίωσης.
Θέλοντας, έστω και την τελευταία στιγμή, να θυμίσουμε στις ηγεσίες των κομμάτων της Αριστεράς ότι η συμπαράταξη δυνάμεων είτε με τη μορφή κοινωνικών μετώπων είτε απλής εκλογικής συνεργασίας, οδήγησε σχεδόν πάντα σε πολλαπλασιασμό της επιρροής της Αριστεράς εν γένει και στο σχηματισμό πλειοψηφικών κινημάτων, προσθέτουμε τη φωνή μας για ενιαία δράση σ’ αυτήν των νέων συντρόφων/σών και συναγωνιστών/τριών όλων των αποχρώσεων της Αριστεράς.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η υποστήριξη και αποδοχή της πρότασης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική ή μετεκλογική συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς όχι μόνο δεν καλλιεργεί «κοινοβουλευτικές αυταπάτες», αλλά ανταποκρίνεται στην αδήριτη ανάγκη για μια αριστερή διέξοδο από την κρίση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
Απευθυνόμαστε και στους συντρόφους μας της αυτοπροσδιοριζόμενης ως ανανεωτικής και σοσιαλιστικής Αριστεράς, και τους καλούμε να συμπαραταχθούν σ’ αυτή την προσπάθεια, αντί να εφευρίσκουν δικαιολογίες για να καλύψουν προσωπικές φιλοδοξίες.
Σύντροφοι/ισσες και συναγωνιστές/ίστριες,
δεν διαγράφουμε τις σοβαρές πολιτικές διαφορές που έχουν οι σχηματισμοί της αριστεράς. Αν δεν υπήρχαν, θα ήμασταν όλοι κάτω από την ίδια σκέπη, όπως συνέβη με την ΕΔΑ και τους «Λαμπράκηδες», που αποτελούν ιστορικά παραδείγματα -πηγές αστείρευτης έμπνευσης.
Όμως, αν κι αυτή τη φορά απογοητεύσουμε τους απλούς πολίτες, ανοίγουμε το δρόμο για την πλήρη επικράτηση των πλιατσικολόγων δανειστών μας, που με τη σύμπραξη των εταίρων του δικομματισμού, της ακροδεξιάς και των αφορολόγητων κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, αντιγράφουν -και δυστυχώς όχι ως φάρσα- τις εγκληματικές μεθόδους του μεσοπολέμου.
Και για να τελειώνουμε και με την απαξίωση της «γενιάς του Πολυτεχνείου» που καλλιεργούν τα δουλικά στους τοκογλύφους Μ.Μ.Ε., εκμεταλλευόμενα κάποια θλιβερά φαινόμενα τύπου Δαμανάκη- Ανδρουλάκη: αυτό που πετύχαμε στα χρόνια της χούντας - ενότητα στην πράξη με διατήρηση της ιδεολογικής μας αυτονομίας- είναι εξίσου αναγκαίο σήμερα.
Η οικονομική χούντα που καταδυναστεύει τη χώρα μπορεί να μη φυλακίζει, να μη βασανίζει με ηλεκτροσόκ ή με φάλαγγα, αλλά ωθεί στην απόγνωση, κάποιους και στην αυτοκτονία, και τη νέα γενιά στη μετανάστευση.


Σύντροφοι/ισσες και συναγωνιστές/τριες,

είναι η τελευταία μας ευκαιρία,
είναι η τελευταία ευκαιρία των θυμάτων των μνημονίων,
ας μην την κλωτσήσουμε".




ΟΝΟΜΑ                                    ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Αγαθαγγελίδου Μαρία Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Αναστασίου Άκης Συνταξιούχος τραπεζικός
Αφουξενίδης Αυξέντης Αρχιτέκτονας-γραφίστας
Βασιλειάδης Γιάννης Συνταξιούχος γιατρός
Γιατζόγλου Δημήτρης Συνταξιούχος Πανεπιστημιακός
Γιούργος Κωστής Δημοσιογράφος
Γκαγκανιάρα Μάγδα Συνταξιούχος
Γκικόπουλος Φοίβος Καθηγητής ΑΠΘ
Γούλας Αντώνης Επιχειρηματίας
Γουρζουλίδου Ρόζα Συνταξιούχος
Δημητριάδης Δημήτρης Εκπαιδευτικός
Ζαγγελίδης Κοσμάς Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Ζαφείρης Χρίστος Δημοσιογράφος–Συγγραφέας
Καζλάρη Πόπη Συνταξιούχος
Καζλάρης Τάσος Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος
Καΐσης Δημήτρης Δημοσιογράφος
Κιάος Νίκος Δημοσιογράφος
Κισσάς Γιώργος Συνταξιούχος ηλεκτρολόγος
Κοκοζίδης Γρηγόρης Συνταξιούχος
Κοροβίνης Θωμάς Συγγραφέας-Συντ. Εκπαιδευτικός
Κουλάνδρου Τάκης Συνταξιούχος ασφαλιστής
Κουτσούκος Ηλίας Δημοσιογράφος
Λαδά Σάσα Καθηγήτρια ΑΠΘ
Λαδάς Θανάσης Συνταξιούχος ΤΕΒΕ
Λυκεσάς Απόστολος Δημοσιογράφος-Συγγραφέας
Mακρής Παντελής Συνταξιούχος πανεπιστημιακός
Μαυραγάνης Ξενοφών Συνταξιούχος δικηγόρος
Μαυροειδάκου Αθηνά Ιδ. Υπάλληλος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Νάσκου Μαριέτα Συνταξιούχος ΕΡΤ
Νάσκος Ρούλης Συνταξιούχος οικοδόμος
Νισύριος Γιάννης Δικηγόρος
Παπαδόπουλος Κώστας Δημόσιος Υπάλληλος
Παπαστεργιάδης Νικόλαος Συνταξιούχος
Σακέτα Χρυσούλα Εκπαιδευτικός
Σαπουντζή- Κανάκη Αφρούλα Συνταξιούχος ΕΡΤ
Τερζής Περικλής Συνταξιούχος οικοδόμος
Τσαουσίδης Κλέαρχος Δημοσιογράφος
Τσιόλη Τατιάνα Συνταξιούχος ΕΡΤ
Φτίκας Αλέκος Γιατρός
Χατζηεμμανουήλ Δημήτρης Συνταξιούχος Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου